Sådan kan I fortælle jeres børn om skilsmissen

Har I truffet en beslutning om at gå fra hinanden? Og skal I til at fortælle jeres børn om skilsmissen? Så er der flere ting, som er gode at holde sig for øje. Fordi det er en svær samtale, er det vigtigt at formidle på en nænsom måde.

Vi giver fem råd til brug i samtalen. Naturligvis vil samtalen skulle tilpasses jeres familiesituation. Men måske kan de fem råd alligevel skærpe jeres opmærksomhed på, hvad der er vigtigt at få sagt, og hvordan I kan gøre det. Se det som et sted at starte:

Skab en tryg ramme om samtalen

Bestræb jer på at skabe en så tryg atmosfære som muligt om samtalen, gerne derhjemme, og vær til stede begge to. Med en tryg rammer følger, at I som forældre forinden har talt igennem, hvad der skal siges. Det kan f.eks. være hensigtsmæssigt, at I har afstemt på forhånd, hvem der siger hvad, og at I oplever en tilpas enighed om, hvad børnene skal vide nu og her.

Få formidlet det vigtigste

En vigtig ting at formidle til børnene er selvsagt, at I har besluttet at gå fra hinanden – og hvorfor. Det spørgsmål kan I f.eks. besvare ved at sige, at mor og far ikke elsker hinanden længere, som kærester gerne skal. Eller at mor og far skændes meget og ikke fungerer godt sammen som par, og at konflikterne hverken er gode for børnene eller jeres familie. Der kan naturligvis også findes andre forklaringer. Afgørende er det at understrege, hvor taknemmelige I er for børnene, og at jeres kærlighed til dem ikke vil ændre sig efter en skilsmisse.

Sådan kan I fortælle jeres børn om skilsmissen

Vis at ansvaret ligger hos forældrene

Vær i samtalen tydelige om, at ansvaret ligger hos jer som forældre. Fortæl at skilsmissen er en voksenbeslutning, som børnene ikke har haft indflydelse på. Tag ansvaret på jer samtidig med at I tør vise, at I også selv er kede af det og godt forstår, at børnene kan blive vrede og kede af beslutningen om at bryde familien op. Gør desuden jeres bedste for at undgå at udpege den ene forælder som skyldig i, at I nu går fra hinanden. Vores børn har sjældent brug for, at den ene forælder udstilles som skurk og den anden som offer. Også selvom I ikke har været helt enige om at ønske skilsmissen i første omgang, hvilket er mere reglen end undtagelsen.

Få sagt, hvad der nu kommer til at ske

En anden vigtig ting at formidle til børnene er, hvordan skilsmissen kan komme til at præge deres liv og hverdag. Som forældre kan I fortælle børnene, hvad I allerede har truffet aftaler om, og hvordan den første tid kommer til at se ud. F.eks. at mor bliver boende i huset, og at far er ved at finde en ny lejlighed. Eller at børnene skal bo otte dage hos mor og seks hos far, og at de i udgangspunktet kan fortsætte i skolen. Hvis der ikke er truffet beslutning om de ting, kan I også kommunikere det åbent. På den ene side er det godt for børnene at vide, at der er en plan. På den anden side kan det være svært at tage al information ind på én gang. Særligt vigtigt er det at tydeliggøre, at selvom I bryder op som familie og skal til at bo forskellige steder, så vil I begge to blive ved med at være en del af børnenes liv.

Tag jer god tid til samtalen – også i tiden efter

Vær forberedt på, at det er en svær samtale, der gør ondt. Den dag, man får at vide, at ens forældre skal skilles, kan være skelsættende og er ofte noget, børnene vil huske. Det er derfor vigtigt, at der er god tid til samtalen. Sørg f.eks. for, at ingen af jer skal hurtigt ud ad døren. Der skal være mulighed for, at børnene kan fordøje beskeden, være stille, måske græde eller råbe og få stillet de første spørgsmål. Ikke alle børn reagerer dog nødvendigvis med det samme. Gør derfor jeres bedste for at være nærværende og tilgængelige overfor jeres børn – også i den efterfølgende tid. Giv plads til børnenes spørgsmål om skilsmissen, som kan dukke op lidt efter lidt. Spørg ind til deres tanker og følelser. Og lyt åbent til børnenes fortællinger. Vær også opmærksom på, at barnet kan have brug for at tale med mor eller far på tomandshånd, uden at den anden forælder dermed skal udstilles, og at det kræver trygge rammer, tid og nærvær at opbygge fortrolighed.

Sådan kan I fortælle jeres børn om skilsmissen

 


Læs også: 
Vi har tidligere modtaget et spørgsmål fra en mor, der søger råd til, hvordan man kan fortælle børn om skilsmissen. Læs svaret her.