Hjælp til børn af udstationerede danskere

Når far eller mor udstationeres til arbejde i et andet land af deres virksomhed, følger der ofte børn med. Det gælder for eksempel familier, hvor far eller mor er ansat i nødhjælpsorganisationer, missionsorganisationer, virksomheder, Udenrigstjenesten m.v. De fleste familier ser det som en unik mulighed for spændende oplevelser og udviklingsmuligheder for både børn og voksne.

Det er også virkeligheden for de fleste, men som alle andre ’medaljer’ har denne også en bagside. Mange oplever, at udfordringerne var større end antaget, og de har svært ved at takle dem, fordi de ikke var forberedte på det. De almindeligste problemer, som udstationerede oplever, har at gøre med ægtefælles eller børns mistrivsel, samarbejdsvanskeligheder på arbejdet eller at tilpasningen til den nye kultur var vanskeligere end forventet.

Mens forældrene ofte tilbydes hjælp fra virksomheden, føler børnene sig ofte alene med deres vanskeligheder. De har måske hjemvé eller har svært ved at få venner og falde til i den nye skole og for mange kan det være endnu sværere at falde til i Danmark efter endt udstationering. Nu er der hjælp at hente – også for børnene. Center For Familieudvikling udgiver i næste uge en guidebog for netop disse børn. Bogen: ”Go! Min ultimative guidebog før under og efter vores ophold i udlandet” udgives ved en reception fredag d. 6.10. kl. 13-15 i Center for Familieudvikling på Østergade 5 (Strøget) i København.

Om baggrunden for bogen siger afdelingsleder i Center For Familieudviklings kompetenceenhed for udstationerede, psykolog Maria Techow:

”Vi har gennem en del år arbejdet med udstationerede og har også mødt mange af de medrejsende børn. Så vi kender til de vanskeligheder, de tit oplever. Samtidig med at det er udviklende og spændende at bo i udlandet en periode, er det nemlig også stressende og benhårdt at skulle flytte fra det kendte og elskede til det fremmede og mere utrygge – ikke mindst for børn. For ikke at tale om at vende tilbage til Danmark nogle år efter, hvor både børn og voksne måske overraskes over, at både de selv, deres relationer og deres land har ændret sig. Vores bog er tænkt som en følgesvend til børnene gennem hele udstationeringsprocessen og altså også i tiden efter hjemkomsten, og den forklarer i børnehøjde, hvad der sker indeni dem, ofte forklaret af børn, der selv har været udstationeret, samtidig med at den har sider, hvor børnene selv kan skrive eller tegne historier om deres oplevelser, tanker og følelser. På den måde får de mulighed for at forstå og bearbejde det, der kan være svært.”

Bogen skal ikke stå alene. Mange af børnene har også nytte af at mødes med jævnaldrende, der har lignende erfaringer som de selv efter de vender hjem til Danmark igen. Derfor planlægger Center For Familieudvikling også på sigt at oprette børnegrupper for hjemvendte børn. ”For erfaringen viser, at de lettere falder til efter hjemkomsten, hvis de har mulighed for at erfaringsudveksle med jævnaldrende, der har samme baggrund,” udtaler Maria Techow.  Desuden er efterspørgslen stigende, fordi den voksende internationalisering medfører, at stadig flere danskere udstationeres.

Læs mere her