Om forelskelse i parforholdet – vi har modtaget dette spørgsmål:
Hej Center for Familieudvikling.
Jeg er ikke længere forelsket i min kone. Kan jeg forvente, at forelskelsen kommer igen?
Mvh. den anonyme
Kære den anonyme.
Du skriver, at du ikke længere er forelsket i din kone og spørger, om vi kan skrive lidt om, hvorvidt man kan forvente, at en forelskelse vender tilbage.
Når vi taler om forelskelse, så har vi fat i nogle følelser, der er stærkt styret af nogle biokemiske processer. Kort sagt frigøres der dopamin og oxytocin, som hjælper oplevelsen af ”forelskelse” kraftigt på vej.
Da forholdet også er nyt, når vi er forelskede, er vi på det tidspunkt endnu ikke nået til ret mange gentagelser i vores relation. Gentagelser kan både skabe tryghed og stabilitet, men det vil også kunne give en oplevelse af tomgang eller kedsomhed.
Man kan også sige, at noget af alt det, vi gør med hinanden – vores idérigdom og vores lyst til at tage initiativ – ofte opleves som stærke tilskyndelser fra begge parter i starten af parforholdet. Derimod skal vi i det længerevarende forhold tage os mere sammen og gøre os mere umage med at tage initiativ til ting, vi skal gøre sammen.
Når vi kigger ind i det længerevarende parforhold, så oplever alle, at den umiddelbare forelskelsesrus ikke bliver ved med at blive hjulpet på vej af de kemiske processer.
Når du skriver, at du ikke længere er forelsket i din kone, kommer jeg til at tænke på, at man i det længerevarende parforhold måske mere skal forvente at møde kærlige og varme følelser. F.eks. i betydningen af, at man ønsker at drage omsorg for sin partner. At man ønsker at være en god ven. At man ønsker at gøre sig umage.
Disse forskellige muligheder vil nok fra tid til anden kunne skabe øjeblikke af en mere stærk lykkefølelse eller lykkerus, men selve rusen vil indenfor relativt kort tid forsvinde igen.
Nu skriver du ikke, hvor længe I har været sammen, og om I har børn, men ofte falder det jo sådan sammen, at når vi får børn og stifter familie, er vi også kommet ind i det længerevarende forhold.
Jeg vil opfordre dig til at gå på opdagelse i, hvordan du måske kan tage mere initiativ til noget af det, du ved, I tidligere nød at gøre sammen. Eller at du måske tænker på nye ting, du kunne have lyst til at invitere hende til. Dette for at se, om mere samvær kan fremme flere følelsesmæssige oplevelser af forbundethed og glæde i dig.
Amanda Lagoni, som er parterapeut og sexolog, har skrevet en bog med titlen: ’At elske er ikke en følelse’. Dermed angiver hun, at når man elsker et andet menneske i en længerevarende relation, så er det at elske også noget med at ’ville gøre noget’. At ville hinanden, og at forholdet ofte også hviler på en beslutning.
Når det er sagt, skal der naturligvis også gerne indfinde sig gode og positive følelser – og fra tid til anden måske noget, der kan minde om forelskelseslignende følelser.
Jeg håber, du kan bruge dette svar. Ellers er du meget velkommen til at henvende dig igen. Du kan f.eks. ringe til vores gratis telefonrådgivningslinje Partelefonen. Det kan også være, at du og din partner kan få noget ud af at tilmelde jer et af vores parkurser (PREP).
Med venlig hilsen
Steen Kruse
Parterapeut og Afdelingsleder
Center for Familieudvikling