’Vores Parforhold’ skal styrke familiers trivsel

I dag bliver en ny strategi til styrkelse af familiens trivsel udrullet. Den består af et ambitiøst digitalt univers med inspiration og konkrete redskaber til forældre, der ønsker at passe på parforholdet og familiens trivsel. Universet hedder Vores Parforhold og er i første omgang et gratis tilbud i Gentofte, Mariagerfjord, Syddjurs og Ikast-Brande Kommune. Det er Center for Familieudvikling og Aarhus Universitet med lektor Tea Trillingsgaard i spidsen, der står bag indsatsen.

Vores børn fortjener en god og tryg opvækst. Men i hverdagens trummerum og travlhed kan vi komme til at overse noget af det, der har størst betydning for vores børns trivsel og udvikling – nemlig parforholdet. Relationen til vores partner er ikke alene afgørende for, om vi voksne har det godt. Det er også den vigtigste forudsætning for, at vi kan skabe en tryg familie uden for mange konflikter, som er det, vores børn har allermest brug for.

Det er dog ikke altid nemt at få parforholdet til at fungere, når der kommer børn til verden. Undersøgelser viser, at hver femte dansker oplever at være i et belastet parforhold, og at konflikterne i særlig grad stiger, når man får børn. Dertil kommer skilsmissestatistikken, som taler sit eget tydelige sprog: Danmark har den højeste skilsmisserate blandt høj-indkomstlande i Europa.

”Det er med glæde og stolthed, at vi nu endelig kan præsentere Vores Parforhold som led i en ny og ambitiøs national strategi til styrkelse af familiens trivsel. Ved at give de voksne gratis inspiration og hjælp til parforholdet, håber vi på at styrke børnenes trivsel. Det fortjener de,” udtaler Mattias Stølen Due, direktør for Center for Familieudvikling.

Studier viser, at økonomiske og geografiske barrierer gør, at mange par ikke får søgt kvalificeret hjælp til parforholdet i tide. Den hjælp, de fleste kender til, er parterapi, men det kan være både dyrt, tidskrævende og svært at nå i en hektisk hverdag. Her er forventningen, at et digitalt og gratis univers som Vores Parforhold kan hjælpe flere par. Det hele er nemlig samlet på voresparforhold.dk, og inspiration om parforholdet bliver således mere tilgængelig fra og med 1. marts.

På voresparforhold.dk kan par f.eks.:

  • tilmelde sig Parguiden og få mails med inspiration
  • lytte til en podcastserie, der tager fat på de vigtigste temaer i et parforhold
  • tage et Par-tjek, som giver en rapport over styrker og udfordringer i parforholdet
  • ringe til den anonyme rådgivningslinje Partelefonen
  • se små film og få konkrete redskaber til parforholdet

”Ambitionen med Vores Parforhold er at inspirere og rådgive forældre med hjemmeboende børn, og her kan et let første skridt til hjælp være digitalt og baseret på selvhjælp. For selv om alle par har unikke ting, der holder dem sammen, så er problemstillinger i parforholdet ofte ret ensartede, og der findes relevant viden om, hvordan man håndterer dem,” siger Tea Trillingsgaard, som er leder af forskningsenheden for par- og familieforskning ved Aarhus Universitet. Hun står i spidsen for en forskergruppe, der vil undersøge, hvorvidt en tidlig forebyggende indsats som Vores Parforhold kan styrke familiers trivsel på sigt.

Desuden er der hjælp til par, der har det rigtig svært, og som har brug for længerevarende og professionel hjælp for at komme godt videre.

Bag udviklingen af Vores Parforhold står nonprofit-organisationen Center for Familieudvikling, som igennem de sidste 20 år har arbejdet med at styrke trivslen hos par og familier. For direktør Mattias Stølen Due er det en stor glæde, at forældre nu får adgang til ét samlet univers med fokus på parforholdet:

”Parforholdet hører til det vigtigste og vanskeligste i tilværelsen. Derfor har vi alle brug for inspiration fra tid til anden, hvis vi skal lykkes med det. Vi ser store perspektiver i at udbrede mere viden på dette område, så endnu flere kan passe på parforholdet – til gavn for familier og børns trivsel.”

Vil du vide mere om Vores Parforhold eller lave aftale om interview:
Kontakt Mattias Stølen Due, direktør for Center for Familieudvikling, på mail msd@familieudvikling.dk eller tlf. 61 65 69 01.

Kort om Vores Parforhold:

  • Universet lanceres 1. marts 2023 og vil frem til 31. januar 2025 være et gratis
  • Vores Parforhold er en forebyggende indsats, der har til formål at styrke familiers trivsel, og som i første omgang rulles ud i Gentofte, Mariagerfjord, Ikast-Brande og Syddjurs Kommune.
  • Er man borger i en anden kommune, vil man også kunne få glæde af inspirationen på voresparforhold.dk, ligesom man kan lytte til podcasten ’Vores Parforhold’ som findes på Spotify og i Apples podcast app.
  • Vores Parforhold er udviklet af nonprofit-organisationen Center for Familieudvikling i et samarbejde med Aarhus Universitet med lektor Tea Trillingsgaard i spidsen og med støtte fra Samfonden.
  • Læs meget mere på voresparforhold.dk