Jeg synes, det er underligt at deltage med fremmede mennesker på et kursus om et så personligt emne. Skal man fortælle om sig selv eller dele personlige ting med de andre kursusdeltagere?
Nej. Kurset er et pædagogisk kursus, og der bliver ikke lagt op til at dele personlige erfaringer med de andre deltagere. Man må i løbet af kurset naturligvis gerne stille spørgsmål, men vi behandler ikke jeres individuelle udfordringer i plenum. Deltager du med din ekspartner, vil der være samtale-øvelser undervejs, hvor I to sammen taler om jeres familie og de styrker og udfordringer, I oplever. Under dele af disse samtaler er der en vejleder, der kan støtte jer.
Jeg oplever, at det er min eks, der er skyld i, at vores samarbejde ikke fungerer. Hvorfor skal jeg så deltage på kurset?
At komme til at tænke, at alle udfordringer begynder og ender med den anden forælder, er en faldgrube, som vi ofte møder hos skilte forældre. Man kan have lyst til at sende sin ekspartner på ”opdragelseskursus”, og man kan have svært ved at se, hvad man selv kan gøre for at forandre den fastlåste situation, når det nu tilsyneladende er den anden, der skaber alle problemerne. Det kan føles hårdt og desperat at stå der og opleve sig ude af stand til at forandre situationen.
På kurset vil vi imidlertid altid tage udgangspunkt i, at begge parter har en andel i at fastholde konflikten, selv når det ikke er intentionen. Selv om det kan virke vanskeligt, er det vores mål, at du finder inspiration til, hvad du kan gøre for at bløde op for kontakten og samarbejdet til gavn for jeres børn. Vi vil med andre ord rette pilen mod dig og dine muligheder, frem for hvad din ekspartner gør eller ikke gør. Dette er også et håbefuldt perspektiv, da du så ikke længere er helt afmagtsfuld.
Hvad gør jeg, hvis det er virkelig svært at være i samme lokale som min eks?
Vi ved, at det for nogle forældrepar er en stor mundfuld blot at være i rum sammen. Mange kursusdeltagere har det svært med deres ekspartner, og det er ofte ønsket om at forbedre relationen og/eller kommunikationen, der er motiverende i forhold til at deltage på kurset. Vi er vant til at støtte forældrepar i at deltage på kurset, selv når kommunikationen er meget udfordret. Hvis du finder det svært at være i lokale med din ekspartner, så skriv det i fritekstfeltet på tilmeldingsformularen, eller sig det til os på kurset, så gør vi vores bedste for at hjælpe jer godt igennem.
Min eks og jeg har det fint med hinanden, og jeg synes, vi klarer skilsmissen rigtig godt. Giver det mening for os at deltage alligevel?
Ja og nej. Det er ikke alle fraskilte forældrepar, der har gavn af kurset. Vi hører dog fra mange forældrepar, at kurset giver god information og viden om børnene, om ens egen proces og om forældresamarbejdet, som for de fleste giver inspiration nu og fremover – også selv om man allerede oplever, at familien er i trivsel. Nogle fortæller, at de på baggrund af kurset har fået nye opmærksomhedspunkter, mens andre bliver bekræftet i, at de er på rette vej i dagligdagen som skilt familie.