Spørg Center for Familieudvikling

Om forskellige værdier i parforholdet – vi har modtaget dette spørgsmål:

Hej Center for Familieudvikling.

Min kæreste og jeg har altid været ret aktive og rejst en hel del. Da vi fandt sammen, fyldte adventurerejser, klatring og ekstremsport f.eks. meget i vores forhold. I dag har vi to børn sammen. Det er dejligt. Men jeg synes også, vores aktive livsstil har ændret sig. Min kæreste er ikke længere så eventyrlysten, som hun var før. Hun synes, det er besværligt – og heller ikke altid helt forsvarligt – at have børnene med til de forskellige ting, og hun tænker på risikoen ved, at vi måske kommer til skade. Jeg vil gerne lave mere af det, for det er stadig vigtigt for mig, men min kæreste er ikke rigtig med på den. Jeg føler, at vores værdier for det gode liv bevæger sig i hver sin retning. Hvad tænker I om det?

Med venlig hilsen

Anders


Kære Anders.

Tak for dit spørgsmål.

Du beskriver noget, som jeg tror, mange kan genkende fra deres eget parliv. Mange par kan sikkert opleve, at livet ændrer sig radikalt, efter man har fået børn. 

Nu skriver du ikke, hvor gamle børnene er, men jeg antager, at de er ret små. Det er min erfaring, at man som småbørnsfamilie typisk kan se netop den dynamik, du beskriver. Det er, når vi får børn, at det kan vise sig, at vi som forældre er ret forskellige på en række områder. 

Én af forskellighederne kan omhandle, at den ene forælder er mere beskyttende og måske lidt ængstelig for alt det, der kan ske med børnene, mens den anden indtager en lidt modsat rolle som den, der presser børnene noget mere. Ofte ser han eller hun ikke så bekymrende på mulige farer, men tænker mere, at børn også skal modnes, og at de bliver robuste af at møde krav og udfordringer.

Det man nogle gange ser i et forældreskab er, at der kan opstå en polarisering, som netop fremmes af, at der eksempelvis er én, der er mere beskyttende, og som synes, det kan være svært, at den anden gerne vil udfordre børnene – eller omvendt. Børn har dog brug for begge dele. Både at blive støttet og udfordret.

Gad vide om det kan være en mulighed for jer at se sådan på det: At I begge varetager vigtige sider af det at være gode forældre. Måske I med dette som afsæt kan starte nogle samtaler om, hvad I gerne vil sammen med børnene – både på den lille skala, mens de er helt små, og hvad I måske gerne vil kunne udfordre dem med om 2, 5 eller 10 år.

Måske du på den måde kan få øje på, at din kæreste gerne vil være med til, at noget af jeres liv kan vende tilbage i takt med, at børnene bliver ældre. Mit gæt er, at når din kæreste tidligere har været glad for dette liv, så lever det stadig inde i hende. Samtidig gør det at få børn noget helt elementært ved os – f.eks. sådan at din kæreste kommer til at varetage den del af sin beskyttertrang mere end at varetage sin eventyrlyst. 

Måske kan du åbne for denne eventyrlyst ved at vise hende, at du også ønsker at tage vare på trygheden og sikkerheden, mens børnene er helt små.

Held og lykke med samtalen om de kommende eventyr.

Med venlig hilsen
Steen Kruse
Par- og Familieterapeut
Center for Familieudvikling

Spørg Center for Familieudvikling


Vi opfordrer til at sende os spørgsmål, og vi udvælger ét hver måned, som eksperter fra Center for Familieudvikling svarer på. Svaret deler vi her på siden og i forbindelse med vores månedlige nyhedsbrev. 

Har du et spørgsmål, der handler om parforhold, samarbejdet mellem skilte forældre eller den sammenbragte familie, så send det til os på mail: kontakt@familieudvikling.dk.
Vælger vi dit spørgsmål ud, vil det blive anonymiseret, idet vi ændrer navnet på afsenderen. 

Har du brug for hjælp her og nu, er du også velkommen til at ringe til Partelefonen, som giver gratis og anonym telefonrådgivning om parforholdet, ligesom du til enhver tid kan søge terapi og rådgivning hos Center for Familieudvikling.